Štefan Kužma nastúpi za štátneho tajomníka od 15. februára

16.02.2005 Celý región

Novovymenovaný štátny tajomník Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR, doterajší prednosta Obvodného úradu v Prešove Štefan Kužma sa po dohode s pre...
Novovymenovaný štátny tajomník Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR, doterajší prednosta Obvodného úradu v Prešove Štefan Kužma sa po dohode s premiérom Mikulášom Dzurindom ujme novej funkcie v utorok 15. februára. Kužma to povedal 10. februára na rozlúčkovom stretnutí s novinármi v Prešove.

Vyše 40-ročný nástupca po Jánovi Hurnom, ktorý na funkciu abdikoval po tom, čo sa medializovalo to, že jeho meno sa vyskytuje v registroch Štátnej bezpečnosti, povedal, že na ministerstvo príde pre oblasť výstavby, čo je mu blízke. Absolvoval totiž odbor ekonomika stavebníctva na vtedajšej Slovenskej vysokej škole technickej v Bratislave. \"Neprídem do úradu s úmyslom búrať, čo bolo urobené, \" povedal. Naznačil však, že nie je veľkým zástancom využívania fondov, viac je za štandardný postup. Podľa neho čerpanie zdrojov z fondov vytvára možnosť korupcie.
\"Nie je častý taký postup v politike ako v mojom prípade, \" konštatoval Kužma. Kužma začal byť verejne činný najprv ako poslanec Mestského zastupiteľstva v Prešove ešte za Kresťanskodemokratické hnutie. Stal sa členom mestskej rady, vo volebnom období 1998 - 2002 bol viceprimátorom Prešova pre oblasť financií a výstavby. V roku 2002 však neúspešne kandidoval za Slovenskú demokratickú a kresťanskú úniu (SDKÚ) na post primátora Prešova.
Kužma sa nemieni vzdať postu poslanca Prešovského samosprávneho kraja, ktorý získal vo voľbách v roku 2001 a ani funkcie predsedu komisie kultúry a národnostných menšín tunajšieho zastupiteľstva. Vo vykonávaní funkcií štátneho tajomníka a poslanca krajského parlamentu nevidí stret záujmov. Je to tak už aj v prípade štátneho tajomníka Ministerstva zdravotníctva Jána Gajdoša, ktorý je poslancom PSK za volebný obvod Humenné. Kužma zostane aj predsedom Miestneho zväzu SDKÚ v Prešove.
Podľa Kužmu jeho nástupcom by mal byť Pavol Slaninka, päť rokov prednosta Okresného úradu v Sabinove a v súčasnosti riaditeľ oddelenia Úrade práce a sociálnych vecí v Prešove.
Kužmov brat Jozef sa angažoval po novembri 1989 v Demokratickej strane, stal sa aj jej podpredsedom a za Slovenskú demokratickú koalíciu bol poslancom v Národnej rade SR v rokoch 1998 - 2002. V súčasnosti podniká.
(jj)
 

Vyberte región